ACTSMART

Mënyrat më të mira për të studiuar

Nuk mund të përqëndroheni gjatë kohës që studioni?  Mos u shqetësoni, na ndodh të gjithëve, edhe nxënësve më të mirë.  Perqëndrimi gjatë studimit mund të jetë i veshtirë sidomos kur materiali i studimit nuk eshtë një nga temat tuaja të preferuara por edhe nga shume faktorë të tjerë. Të gjithë e kanë aftesinë e të përqëndruarit. Arsimi eshtë pjesë e rendësishme e jetës së njeriut prandaj ne duhet të jemi te përqëndruar dhe të kemi sukses. Disa këshilla që duhet të përdorni:


1.Gjeni një mjedis të përshtatshëm studimi.

Dhoma e gjumit nuk është gjithmonë vendi më i mirë i mundshëm.  Gjeni një vend të këndshëm dhe të qetë me një karrige të madhe e të rehatshme, mundësisht pa televizor, kompjuter ose celular.  Mos mendoni për rrjetet sociale dhe përpiquni të qëndroni larg tyre.  Biblioteka është zakonisht vend i këndshëm dhe i qete për studim.


2.Mblidhni të gjitha materialet e studimit. 

Materialet e studimit përfshijnë shënime, tekste, dokumenta, laps, gomë, e gjithçka tjeter që ju keni nevojë.  Ketu mund të përfshijmë edhe dicka për te pirë ose për të ngrënë. Të gjitha materialet duhet të jenë pranë duarve tuaja dhe në ketë mënyrë ju nuk keni nevojë të shkoni të merrni diçka sepse një tjeter mund të shpërqëndrojë.


3.Orar produktiv.

Organizoni një orar për kohën e studimit dhe zbatojeni atë. Kjo ju lejon te ndërtoni kohën e studimit në një zakon. Mundohuni të  studioni në kohën që ju përshatet. Gjithashtu, jini të vetdijshëm për nivelin e energjisë. Nëse jeni shumë energjik jeni në gjendje të përqëndroheni dhe ky eshte momenti i duhur për të studiuar.  Mos harroni, 8 orë gjumë janë të domosdoshme.


4.Mos lini gjithçka për në fund.

Gabimi më i madh që një student mund të bëj është që të studiojë një natë para provimit. Kjo situatë mund të çojë në një nivel të lartë presioni dhe stresi që redukton produktivitetin tuaj dhe aftësinë për t’u përqëndruar në studim. Pra, vendosni një orar studimi paraprakisht për të organizuar kohen tuaj çdo ditë dhe temën në të cilën do përqëndroheni është shumë e rëndësishme.

Përshtati: Leonora Isufi